איך נחסוך מעתה כסף רב בקניות?
קניות… קניות… קניות…
אנו חיים בחברה בה ישנן משפחות הנמצאות במרדף אחר סטטוס ובמירוץ מתמיד לשיפור רמת החיים. אך היכן הגבול?
באיזה שלב במירוץ אנו מקריבים את החופש שלנו? עד כמה הלחץ החברתי משפיע וגורם לנו לרכוש דירה מפוארת או רכב חדיש בדיוק כמו לאחרים הסובבים אותנו?
מסתבר שלא מעט משפחות אכן נמצאות במרוץ אחר הסטטוס, ועושות זאת מתוך מחשבה שכך הן משפרות את רמת חייהם.
כדי לממן את כל את כל אותן סממני סטטוס יש צורך לעבוד יותר שעות כדי להרוויח יותר, לקחת הלוואות ואף להיכנס למינוס. כל זאת כדי שנוכל להמשיך לצרוך עוד ועוד, לממן התחייבויות שכבר רכשנו, ולהמשיך לרכוש מוצרים חדשים ונחשקים. כלומר: מרוץ שלא נגמר לעולם.
האם הקניות הופכות אותנו למאושרים?
כאשר חקרו ובדקו את המניעים לקניה מצאו כי אחד המניעים המרכזיים ביותר לקניה היא תחושת פיצוי. פיצוי על שעות עבודה מרובות, פיצוי על חוסר זמן עם המשפחה, ופיצוי על חוסר בכל מה שעושה לנו טוב, כמו תחביבים או דברים דומים. עוד דבר הגורם לנו לקנות הוא גם תחושת תסכול בעקבות הבטחות שלא מומשו בפרסומת למוצר, ולכן אנו מחפשים פיצוי שבא בדרך של רכישה נוספת. אם כך קניות לא הופכות אותנו למאושרים אלא רק נותנות תחושת פיצוי העוברת עם הזמן.
ישנם שלושה דפוסי קניות נפוצים: קניה מתוכננת, קניה בלתי מתוכננת, וקניה רגשית.
קניה מתוכננת היא קניה שבה אנו יוצאים לקניה ממוקדים בדיוק למה שאנו צריכים. דוגמאות לקניה ממוקדת הינה קניה בסופר עם רשימת קניות, או קנית ביגוד עם תקציב שהוגדר מראש, או מימוש חיסכון שיועד לקניה מסוימת. דפוס זה של קניות הינו דפוס הקניות המקובל על משפחות שעברו אימון ויעוץ לכלכלת המשפחה, ומלווה אותן בכל קניה.
קניה בלתי מתוכננת מיושמת לרוב בקניה של מבצעים או כאשר נזכרים באקראי בדבר מה שרצינו לקנות ולא קנינו.
קניה רגשית הינה סוג הקניה הנפוצה ביותר והיא מיושמת כאשר אנו מוצפים ברגש כלשהו כגון מאושרים, עצובים, מתוסכלים או משועממים. כאן הרגש גובר על ההיגיון ובהתאם לכך כמות הקניות. קניות אילו יכולות להגיע לסכום גבוה ולא מתוכנן המעמיס על התקציב המשפחתי ומשבש אותו.
כאשר נזהה את המצבים בהן אנו נקלעים לקניה רגשית, בהן הרגש גובר על ההיגיון נלמד להימנע מפיתויי הקניה הרגשית, ומצד שני נאמץ לעצמנו את הקניה המתוכננת נוכל לשלוט ולצאת ממירוץ הצריכה האין סופי ובכך לשלוט טוב על הוצאותינו ונחסוך כסף רב.
התנהלות לפי תקציב יכולה לשמש ככלי להתמודדות עם קניה רגשית.
אשמח לשמוע את דעתכם, כתבו מה אתם חושבים על כך כאן בתחתית הפוסט
כתיבת תגובה