למה לכל הרוחות אני צריך לנהל את תקציב המשפחה?
רבים שואלים ממתי נושא ניהול תקציב המשפחה הפך להיות חשוב?
בצעירותי לא היה מושג כזה, מה התחדש פתאום?
במאמר זה יוצגו כמה מהסיבות הגורמות למשפחות להגיע למצב בו ההוצאות גבוהות מההכנסות. את יחסי הכוחות בין המשפחה הגרעינית, אל מול המערכת הכלכלית המעודדת צריכה העומדת מולה. ואת הנפילה הכמעט וודאית מבחינה כלכלית של משפחות אם לא תהיה להן מודעות ותינקט פעולה בתגובה למצב הקיים.
תחום כלכלת המשפחה החל להיכנס לתודעת הציבור בשני העשורים האחרונים. לפני כן כמעט ולא שמעו עליו. נשאלת השאלה מה השתנה מאז ומה גרם לתחום כלכלת המשפחה לצמוח ולתת מענה למשפחות רבות.
יש לכך כמה וכמה סיבות, אבחר להתמקד בסיבות שלדעתי הינן העיקריות:
- מדיניות הממשלה לעודד צריכה מצד התושבים ובכך להניע את גלגלי הכלכלה.
- מתן מבחר אמצעי תשלום ביד הלקוח.
- אשראי נדיב (אך לא זול) מצד הבנקים.
- שוק ענק של מבחר מוצרים ושירותים, הזמינים ללקוח יום יום.
- התרחבות ערוצי הפרסום וחשיפת הציבור כלפיהם.
אל מול כל זרועות מערכת משוכללת זו, עומדת לה משפחה עם צרכים מרובים ותקציב מוגבל. וויסות הצרכים אל מול התקציב הקיים, הופך להיות אתגר יום יומי.
בכל משפחה יש מבחר צרכים ורצונות. של הילדים, של הבעל, של האישה, ומאוד מאוד קשה להגיד: "לא, אין תקציב לדבר הזה." זה על גדר הבלתי אפשרי! בוודאי אתם מכירים את המשפטים "איך אנחנו יכולים להגיד לא כאשר כולם נמצאים שם ורק הילדים שלנו לא יהיו, איך זה יתכן?" או "השנה חייבים לצאת לנופש, זה כבר בלתי אפשרי אחרת" או "חייבים לתקן את הרכב אין מה לעשות" ועוד ועוד דוגמאות שכולכם בוודאי מכירים ואף יכולים לתת דוגמאות משלכם.
אז מה עושים בכל זאת? איך מנווטים את הוצאות המשפחה בים הצרכים והפיתויים, ללא חריגה מהתקציב המשפחתי?
אם נסתכל על הנתונים, נראה כי למעשה אין לנו שליטה על אף אחד מהגורמים שצוינו לעיל. אולם, נשאלת השאלה כיצד ניתן בכל זאת להתמודד ולשמור על איזון בין רמת ההוצאות לרמת ההכנסות? הלא זה כורח המציאות ואין ברירה אחרת. אף אחד לא רוצה להגיע לפשיטת רגל ואפילו לא להתקרב לנקודה הזו!
גם כאן הסכנות מרובות. עומדות לרשותנו אפשרויות קנייה בתשלומים, קבלת הלוואות, ועוד ועוד "הטבות" ודילים שיוצרים אצלנו תחושה של בסדר. אך האמת היא שזה לא בסדר. כל החזר הלוואה מקטין את שכר הנטו של המשפחה, כל תשלום מסדרת תשלומים מקטין גם הוא את הנטו המשפחתי, ועדיין נצטרך לעמוד בכל ההוצאות הרגילות, אך עם נטו נמוך הרבה יותר. אם לא הסתדרנו לפני ההלוואה, איך נסתדר כעת?
כדי להתמודד עם המציאות הזו באה כלכלת המשפחה ואומרת: אם נתכנן את הוצאות המשפחה, נוכל להתמודד טוב יותר עם התופעה ואפילו נצליח להגיע לחיסכון.
השיטה היא פשוטה, אך כמו בהרבה מקרים קשה לביצוע בתחילה. למתמידים היא הופכת לדרך חיים, והם אינם רואים עצמם מצליחים לשמור על איזון כלכלי ללא היצמדות לשיטה. (כולל אותי ככותב שורות אלה.)
השיטה היא תכנון וניהול תקציב המשפחה!
כדי להצליח, יש להכין מאזן תקציבי של המשפחה. לפי סך ההכנסות לעומת סך ההוצאות שלה, ולדאוג להביאו למינימום של פלוס שקל אחד לפחות, ולעולם לא למינוס כלשהו.
איך עושים זאת זה פשוט מאוד מבחינה חשבונית… אולם מעשית זה מאתגר. זה מאתגר אבל אפשרי.
משפחות רבות ניסו והצליחו. הצליחו ושיפרו יחד עם זה את הזוגיות, וחזרו לאווירה נעימה בבית ללא מתח מהבלתי נודע מבחינה כלכלית.
במאמר זה לא הוצג הפתרון והוא לא מתיימר לפתור את הבעיה. זאת משום שלפני שניגשים לפתרון הבעיה, יש להכיר בה, להבין מהיכן היא באה ומה הסכנות שטמונות בה.
הצעד הבא לאחר ההכרה בבעיה והסיבות שגורמות לה, הוא מציאת פתרון להתנהלות נכונה אל מול כל הקשיים. הפתרון יכול להגיע מהמשפחה עצמה, אם לא נעשה עד עתה כל ניסיון להתמודד עם המציאות. או אם היו ניסיונות שלא צלחו, לקבל עזרה מקצועית ממומחה בתחום.
אשמח לקבל תגובה כאן בתחתית העמוד!
כתיבת תגובה