מה הקשר בין פרס נובל ליציאה ממינוס? שלושה דפוסי התנהגות שכדאי להכיר

לצאת ממינוס רכב גדולפרופסור דניאל כהנמן, ישראלי, זוכה פרס נובל לכלכלה גילה בין יתר מחקריו שלושה דפוסי התנהגות של הציבור שאנו בכלכלת המשפחה חושבים שכדאי ללמדם ולהקדים רפואה למכה, בכל הקשור ליציאה ממינוס, חיסכון, התנהלות כלכלית נכונה, ועוד נושאים הקשורים לכלכלת המשפחה.

שלושת דפוסי ההתנהגות שארצה לדון בהן הן:

קניות רגשיות, תופעת העדר, וחשיבה לטווח ארוך.

רוצים לשמוע או לשאול דברים נוספים? ניתן ליצור קשר לשיחת יעוץ ללא עלות בתחומי כלכלת המשפחה

קניות רגשיות

רובנו מקבלים את רוב החלטותינו בצורה רגשית ולא בצורה רציונלית וביניהם גם החלטות כלכליות. יתרה מזאת לאחר קבלת ההחלטה הרגשית אנו מנסים גם להצדיק את אותה ההחלטה בעזרת טיעונים שונים.

דוגמאות לכך ניתן לראות בקנית דירה גדולה מעבר לצורך של אותה משפחה. או ברכישת רכב חדש ומשוכלל ללא קשר לצרכי המשפחה, כמו לדוגמא רכבי שטח 4X4 המיועדים להסעת המשפחה בעיר ומחוץ לעיר בלבד. רכישת ביגוד והנעלה רק מתוך מבט על חלון הראווה, או רכישת מוצרים ששימושם לזמן קצר ואח"כ משמשים קישוט בארון.

תופעת העדר

תופעה זו הינה רכישה או הרגל המושפע מהסביבה בה אנו חיים. לדוגמא רכישת רכב מפירמה מסוימת, רכב שקונים אותו רק משום שכולם קונים אותו וחושבים שהוא אכן מתאים גם להם. תופעת עדר נוספת היא עיתוי ההשקעה בבורסה. תופעה זו הינה מסוכנת מאוד כי במקרה הזה עלולים להפסיד כסף רב. ציבור המשקיעים נכנס לבורסה (כעדר) כשהשערים גבוהים וחושב לעצמו כי יוכל להרוויח. אולם לאתו ציבור אין התרעה מתי כדאי לצאת מהשוק, ולרוב חלק זה של המשקיעים יפסיד כסף רב.

תופעות נוספות של תופעת העדר פוגשים גם במגזרים שונים שם כל אנשי המגזר צמודים להרגלים מסוימים ולא משנים אותם, כמו חתונות ושמחות, חינוך פרטי (במגזר הדתי והחרדי), לקיחת הלוואות זולות (במגזר עובדי המדינה הצבא והמשטרה) ועוד…

חשיבה לטווח ארוך

מה היא חשיבה לטווח ארוך? כמה זמן זה טווח ארוך? רובנו מגדירים טווח ארוך כשנה וחצי  עד שנתיים, וכך מנסים לתכנן הוצאות. אולם בחשיבה לטווח ארוך יש להתייחס לטווח ארוך לזמן של כ-10 עד 15 שנים.

דוגמא הטובה לכך כי רבים  נזכרים שיש לערוך בר מצווה לבן כאשר מלאו לו 12 עשר שנים וישנה שנה להתארגנות. אולם אילו היו חוסכים כסף החל מעשר שנים קודם היה הרבה יותר קל לעמוד במשימה.

דוגמא נוספת היא החיסכון הפנסיוני: כידוע החיסכון הפנסיוני שלנו הינו החיסכון החשוב ביותר שצריך להיות למשפחה ולרבים אין חיסכון פנסיוני המבטיח עבורם הכנסה שתתאים עבורם בשנות הפנסיה הארוכות המצפות להם.

לסיכום

אם נבין את דרכי חשיבתנו, נדע להבחין בתופעות הנזכרות כאן נוכל להימנע מהוצאות מיותרות נימנע מלהיכנס למינוס בבנק ואח"כ מאמץ לצאת ממינוס בבנק וכן נדע לבנות עתיד כלכלי נכון ובטוח למשפחה.

רוצים לשמוע או לשאול דברים נוספים?

ניתן ליצור קשר לשיחת יעוץ ללא עלות בתחומי כלכלת המשפחה

1חץ אדום

בלחיצה כאן

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

תגי HTML מותרים: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>